Er du obs på snøskredfare?

Ta en titt på dette, sett deg litt inn i hjelpemidler og gode infotjenester så kanskje du eller noen du kjenner unngår å utsettes for skredfare.

Vi kan også sterkt anbefale alle å gå på et skredkurs, eller bli med våre lokale guider og aktivitetsbedrifter på en guidet topptur.

Under her kommer litt info  som også går ut til resepsjoner og våre næringsbedrifter. Men dere som er skientusiaster er også viktige og gode ambassadører.

Les litt, lek litt med noen apper og vær nysgjerrig på å lære mer om dette så du og din familie, venner er godt rustet på en tur i fjellet.

IMG_1120.jpeg

Vi går nå lysere tider i møte, snart åpnes fjellovergangene og skitursesongen er i gang. Vi er mange som ønsker at vi skal få mye trafikk inn i våre områder, samtidig er vi veldig opptatt av at de som kommer hit ikke skal utsettes for  uønskede situasjoner i våre flotte fjellområder.

Vi har vært i møte med Røde Kors for å oppdateres om situasjonen i fjellet og for å samkjøre informasjonen som gis ut ved hotellresepsjoner, turistkontor, butikker og andre aktører som turgåere innhenter informasjon hos i vår region. Vinteren i år har vært spesiell, med gjennomgående høy skredfare og allerede flere omkomne enn på mange år. I Jotunheimen og tilgrensende deler av Valdres er også skredfaren betydelig og forventes å forbli høy. Vi ber alle om å sette seg inn i dette og informere tilsvarende:

  • www.varsom.no Valdres inngår i varselet for Jotunheimen. Be folk om å oppdatere seg på den aktuelle situasjonen før de legger ut på tur. Finnes også som app.
  • www.regobs.no Finnes også som app. Har detaljert kart som man kan zoome innpå for å se skredfaren for enhver tur veldig lokalt.
  • Oppdatert skredkort for 2019 fra NVE. Kan lastes ned her: http://www.varsom.no/nytt/nyheter-snoskred/nytt-skredkort-klar-til-nedlastning/ Skredkortet burde ligge i alle resepsjoner til innsyn (og gis ut ved forespørsel). Turistkontorene har utskrifter som kan hentes der.
  • Skredvinter. Folk må være obs på at det kan gå skred steder der det ikke har blitt observert skred før og også i helninger som er slakere enn 30 garder. Det å følge spor av andre også betyr ikke at man er trygg og ikke trenger å gjøre egne vurderinger. Alle bes om å være ekstra forsiktige og om å være obs utløpssoner for skred og terrengfeller. Alle turgåere må gjøre sine egne vurderinger hvor det er trygt å gå og bør ha kunnskap og erfaring for å kunne gjøre disse vurderingene. Folk som ikke har det eller er i tvil, anbefaler vi å gå med guide. Det arrangeres jevnlig skredkurs. Sjekk med Beito Aktiv. Kurs som Visit Valdres får informasjon om legges ut på www.valdres.no/hva-skjer.
  • Alle oppfordres til å ha på seg skredsøker.
  • Folk må være klar over at mobiltelefoner ikke alltid har dekning og derfor heller ikke kan spores for nøyaktig posisjon. Dersom politiet lokaliserer denne kan avviket være stor, så dette bør ikke være turgåerens eneste nødhjelp.
  • Den som gir direkte anbefalinger om trygge ruter sitter med et ansvar dersom noe skulle skje.
  • Motsatt er det ok å fraråde folk fra ruter man vet kan være utrygge, om man har slik informasjon.
  • Resepsjoner ved overnattingsbedrifter i turområder bes å vurdere å opprette rutiner der folk kan melde fra hvor de går og krysses ut når de er tilbake, slik mange DNT-hytter praktiserer det. Dette innebærer også at folk oppfordres til å holde seg til planen og gå der de sa de skulle.

Vennligst videresend til aktuelle personer innenfor deres organisasjon. Vi håper at dette kan bidra til tryggere ferdsel og til å avverge skredulykker i vår region!

God tur!

Hilsen Beitostølen Løypeforening